EUR  |  Košík 0 ks
Dřevo

Vila ve staré zahradě


Kristýna Brožová, 7.4.2021
Foto BoysPlayNice
3872 vidělo         1 se líbí




Vila v Černošicích, navržená architekty z kaa studia pro čtyřčlennou rodinu, stojí uprostřed staré zahrady a otevírá se jižnímu slunci a výhledům na kopce brdského masivu.


Parcela je situována nedaleko Prahy na jižním svahu nad řekou Berounkou. Pozemek je přístupný z jižní strany po klikaté pěšině vedoucí z hlavní komunikace. Optimální umístění domu na pozemku hledali autoři návrhu na základě tří kritérií: snažili se situovat ho co nejvýše, aby docílili otevřených výhledů do krajiny, dále „na střih“ se sousedními objekty z důvodu zajištění soukromí a současně s maximálním ohledem na staré vzrostlé stromy. Tím získali polohu zhruba uprostřed parcely a vytvořili dvě zahrady – slunný ovocný sad na jihu a severní stinný lesík. Za domem byl k části původní chaty ještě přistavěn zahradní domek se saunou. Garáž zůstala ponechána v dolní části pozemku, kde nestíní výhledům z obytné části.











Investoři požadovali, aby dětská část byla v budoucnu snadno oddělitelná od ostatních prostor, autoři projektu proto dětem navrhli samostatné, dřevěné patro se dvěma pokoji, vlastní střešní zahradou a společnou halou. Společenskou a rodičovskou část soustředili společně se vstupní halou do přízemí. Podél celé jižní stěny je zapuštěno zápraží, prostor mezi vnitřkem a vnějškem.














Architekti chtěli v návrhu co nejvíce využít povolenou zastavitelnost pozemku. Hlavní hmotu domu maximálně natáhli mezi východní a západní hranici, aby vytvořili co nejdelší jižní fasádu – z důvodu prohřívání/vytápění domu sluncem v topné sezoně. Letní slunce je naopak přirozeně stíněno zapuštěním prosklené fasády (zápražím). Hlavní přízemní objem stavby je z keramických tvárnic bez vnějšího zateplení a příčkovek a je zastřešen betonovým stropem. Střecha nad přízemím je koncipována jako zahrada. Na ní je umístěna lehká dřevěná bouda jako místo pro dospívající děti.











Vila ve staré zahradě


Místo: Černošice, Praha-západ, Česká republika
Autor: kaa studio / Kamila Holubcová, Antonín Holubec
Spolupráce: Tomáš Zima (hlavní inženýr projektu); Petr Louma (stavitel); David Brada (vybavení interiéru)
Projekt: 2016
Realizace: 2020
Plocha pozemku: 925 m2
Zastavěná plocha: 190 m2
Hrubá podlahová plocha: 260 m2
Užitná plocha: 210 m2
Náklady: 10 mil. Kč
Foto: BoysPlayNice


www.kaa-studio.cz


S využitím podkladů poskytnutých autory stavby a držiteli autorských práv připravila Kristýna Brožová.



Příčný řez



Půdorysy



Situace




FacebookSdílet
Líbil se vám článek? Nemusíte dávat like, dejte nám
o tom vědět kliknutím na ikonku srdce.







Podobné články







< zpět na přehled článků


Co je nového



Chcete-li dostávat čerstvé informace a získat přístup k vybraným placeným článkům pro předplatitele,
můžete se zdarma zaregistrovat k odběru našeho newsletteru a z odběru se kdykoli odhlásit.


xČtenář     xFirma
Tento web používá cookies - více informací. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím.