EUR  |  Košík 0 ks
Kov

Vila s cortenovým pláštěm


Česká cena za architekturu, 8.10.2019
Filip Šlapal
1790 vidělo         4 se líbí




Stavba v Horoměřicích u Prahy, která vzešla z dílny ateliéru Vyšehrad, byla dokončena v roce 2014. Letos se pod názvem Vila severně od Prahy objevila mezi přihlášenými díly České ceny za architekturu. Dům s industriálním nádechem a půdorysem ve tvaru Y shlíží do údolí.


Na pozemku, svažujícím se směrem k jihu, byl vybudován objekt kompaktního, nepravidelného tvaru se dvěma konzolovitě se vysouvajícími objemy. První konzola je nasměrována z hlavního obytného prostoru na jihovýchod s panoramatickým výhledem do údolí. Druhá konzola s ložnicí ve druhém nadzemním podlaží je orientována na východ k pozemku s lesem. Stavba je rozdělena do šesti výškových úrovní (zhruba po půl podlaží), jež jsou od sebe vždy odděleny jedním schodišťovým ramenem se šesti nebo deseti stupni. Tyto úrovně mají (vzato odspodu) následující funkce: vinný sklípek s částí pro hosty, relaxační místnost s tělocvičnou a technickým zázemím, garáž se zádveřím a úložnými prostory, hlavní obytný prostor s jídelnou a kuchyňským koutem, část s dětskými pokoji a nejvýše položená část pro rodiče. Jednotlivé místnosti jsou v každé úrovni logicky řazeny v návaznosti na centrální chodbu propojenou schodištěm. Samostatnou nezateplenou částí domu je zahradní sklad se střešní terasou (terasou jídelny), umístěnou na východě.



Vila, která je zapuštěna do svahu, má konstrukci z betonu a rezavou fasádu z cortenového plechu s velmi jemnou vlnovkou. Zvenčí stavbě dominují ostře ohraničené prosklené plochy, interiéry jsou laděny v přírodních odstínech šedé, hnědé a bílé, doplněny jsou lesklými kovovými prvky. Podlahy ze světlého dřeva vnášejí do prostoru teplo, v srdci kuchyně propojené s obývacím pokojem jsou umístěna krbová kamna.



Interiéry vily jsou laděny v přírodních odstínech šedé, hnědé a bílé. Velké prosklené plochy umožňují panoramatickým výhledem do údolí


Kancelář: VYŠEHRAD atelier, s. r. o., www.vysehrad-atelier.cz
Autoři: Ing. arch. Jiří Smolík, Ing. arch. Tereza Mandíková, Ing. arch. Zdeněk Rychtařík, Ing. arch. Martin Šafránek, Ing. arch. Pavel Marek
Adresa: Horoměřice
Zahájení projektu: 02/2010
Dokončení realizace: 2014








FacebookSdílet
Líbil se vám článek? Nemusíte dávat like, dejte nám
o tom vědět kliknutím na ikonku srdce.
Facebook






Podobné články







< zpět na přehled článků


Co je nového



Chcete-li dostávat čerstvé informace a získat přístup k vybraným placeným článkům pro předplatitele,
můžete se zdarma zaregistrovat k odběru našeho newsletteru a z odběru se kdykoli odhlásit.


xČtenář     xFirma
Tento web používá cookies - více informací. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím.