EUR  |  Košík 0 ks
Beton

Sportovní hala Modřice


Martin Verner, 29.7.2020
Foto Tomáš Slavík
82 vidělo         2 se líbí




Objekt sportovní haly má ambici a potenciál stát se i centrem komunitním. Architektura domu by proto měla vyjadřovat solidnost, vážnost a vzbuzovat klid. To od takové stavby pravděpodobně očekává i veřejnost. Hala je proto navržena jako klidný dům stojící pevně na zemi s výškou oscilující v rozmezí devět až jedenáct metrů.


Prostorový koncept se vyrovnává s drobným měřítkem okolní zástavby. Velký objem haly je potlačen rozčleněním do tří stejných hmot. Toto členění odpovídá vnitřnímu provozu. Zároveň tím nedochází k vytvoření hmotového novotvaru, který by mohl při vzájemné konfrontaci se zde stojícím historickým objektem (restaurace) působit cizorodě a škodlivě. Úroveň podlahy velké haly je zapuštěna o tři metry níže, než je vstup do foyer. Díky tomu se celkově snížila výška stavby nad terénem, zlepšila se tepelná bilance objektu a úroveň hlavní římsy se srovnala s úrovní hlavní římsy sousedního domu.



Interiér domu je komponován tak, aby měl případný návštěvník prostorový zážitek a v objektu se orientoval intuitivně. Členění interiéru často vychází z nosné konstrukce, kterou estetizuje. Podlaha haly a akustické obložení stěn je dubové, stěny jsou z pohledového betonu a podhled světlíků je akusticky upraven. Osvětlení velké haly a zrcadlového sálu je řešeno formou stropních světlíků. Aby bylo zamezeno vnikání přímých slunečních paprsků do haly, je pod zasklením světlíků umístěna difuzní vrstva, jež odstraní kontrasty nežádoucí pro sport a celkově změkčí světlo v hale a v zrcadlovém sále.






Fasádu nových částí domu tvoří omítka profilovaná do horizontálních říms průřezu pravoúhlého trojúhelníka. Toto členění dodá velkým plochám detail a lidské měřítko. Lze ho pokládat i za určitou reminiscenci bosáže, která člení fasádu sokolovny.


Nosnou konstrukci tvoří železobetonový monolit, jenž z interiéru zůstává z velké části pohledový. Nosná konstrukce světlíků je ocelová, průvlaky v hale betonové lité.
Celý dům tedy tvoří těžký obvodový plášť s tepelnou izolací. Částečné zapuštění haly zlepšuje její klima v extrémech vysokých i nízkých teplot. Okenní otvory jsou minimalizovány, nejen s ohledem k tepelným ztrátám i ziskům, ale i z důvodu horního osvětlení hal, které přináší výrazně kvalitnější světlo.





Předprostor budovy tvoří nástupní plocha dlážděná drobnou žulovou mozaikou různých odstínů, která zdůrazňuje význam objektu oproti okolní zástavbě. Mezi halou a školou vznikla nová ulice se stromy a parkováním pro návštěvníky dlážděná tvárnicemi, jež umožní prorůstání trávy. Velké stromy u zahrádky restaurace zůstaly zachovány a v letních měsících tvoří velmi příjemný prostor pro trávení volného času.


S využitím podkladů z autorské zprávy připravil Martin Verner.


Sportovní hala Modřice


Místo: Modřice, Česká republika
Autor: Vojtěch Sosna, Jakub Straka, Jáchym Svoboda
Generální projektant: Atelier bod architekti, s. r. o.
Hlavní inženýr projektu: Jan Svoboda
Spolupráce: Karolína Urbánková, František Bosák
Klient: město Modřice
Pozemek: 6 483 m2
Zastavěná plocha: 2 375 m2
Sportovní hala: 3 566 m2
Náklady: asi 190 mil. Kč (bez DPH)
Soutěž: 2015
Projekt: 2017
Realizace: 2020
Foto: Tomáš Slavík




Pohled sever



Pohled jih



Pohled východ



Pohled západ







FacebookSdílet
Líbil se vám článek? Nemusíte dávat like, dejte nám
o tom vědět kliknutím na ikonku srdce.







Podobné články







< zpět na přehled článků


Co je nového



Chcete-li dostávat čerstvé informace a získat přístup k vybraným placeným článkům pro předplatitele,
můžete se zdarma zaregistrovat k odběru našeho newsletteru a z odběru se kdykoli odhlásit.


xČtenář     xFirma
Tento web používá cookies - více informací. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím.