EUR  |  Košík 0 ks
Dřevo

Souhra kubických tvarů v Dobříši


Tisková zpráva, 5.2.2020
862 vidělo         3 se líbí




Potřeba individuálního bydlení v rozrůstající se lokalitě vyústila v návrh developerského projektu, za nímž stojí architektonický ateliér Boq architekti. Na jeho základě byly ve středočeské Dobříši vybudovány tři dvojdomy s nevšední konstrukcí, k nimž by v budoucnu měly přibýt další…


Cílem projektu nazvaného Za Větrníkem bylo vytvořit bydlení, které by jeho uživatelům zajistilo dostatek soukromí i v rozšiřující se zástavbě a zároveň se podílelo na tvorbě architektonického rázu této oblasti. Základní myšlenkou bylo propojit jednoduchou hmotu s nevšedním zevnějškem s důrazem na funkčnost designových prvků. Výsledek má podobu bílé krychle, která je doplněna o předsazenou konstrukci, jež je vůči hlavní obytné kostce pootočena. Vytváří tak jakýsi druhotný plášť, který obyvatelům poskytuje více soukromí, významně se podílí na stínění vnitřních prostor a skýtá zákoutí vhodná například pro uložení zahradního náčiní.





Zeleň ze všech stran


Domy s čtvercovým či obdélníkovým půdorysem jsou situovány v těsné blízkosti brdských lesů a díky promyšlené orientaci vůči světovým stranám jsou jejich interiéry maximálně prosluněny. V přízemí se nachází pokoj, který může být využíván například jako pracovna, dále je zde toaleta a kuchyň spojená s obývacím pokojem. Odtud se vstupuje na terasu, která vnitřní prostory propojuje s okolní přírodou. První patro je rozděleno na tři ložnice, přičemž dvěma z nich náleží samostatný balkon, nabízející výhledy do krajiny. Třetí ložnice, zamýšlená jako rodičovská, je doplněna o šatnu a samostatnou koupelnu. V patře se rovněž nachází ještě druhá, společná koupelna.



Plášť jako čárový kód


Na hlavní hmotu domu – zděnou, bíle omítnutou stavbu – navazuje předsazená ocelová konstrukce, která je vyplněna dřevěnými svislicemi připomínajícími čárový kód. Konstrukce i další ocelové prvky použité například na balkonech, jsou vyvedeny v antracitově šedé barvě, která se světlým borovicovým dřevem tvoří příjemný kontrast. Použité dřevěné prvky na pozadí okolních lesů navíc vytvářejí dialog mezi přírodou a dílem člověka. Konstrukce může být rovněž využita jako opora pro popínavou zeleň, což vztah s přírodou umocňuje.


Tři domy v nízkoenergetickém provedení se šesti bytovými jednotkami, které jsou výsledkem první fáze výstavby, doplní v budoucnu ještě 39 dalších stavení.











FacebookSdílet
Líbil se vám článek? Nemusíte dávat like, dejte nám
o tom vědět kliknutím na ikonku srdce.







Podobné články







< zpět na přehled článků


Co je nového



Chcete-li dostávat čerstvé informace a získat přístup k vybraným placeným článkům pro předplatitele,
můžete se zdarma zaregistrovat k odběru našeho newsletteru a z odběru se kdykoli odhlásit.


xČtenář     xFirma
Tento web používá cookies - více informací. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím.