EUR  |  Košík 0 ks
Zprávy

Sociální bydlení v Bílovicích nad Svitavou


Tisková zpráva, 12.10.2020
Foto Pavel Barták
468 vidělo         69 se líbí




Starostové menších obcí tvrdí, že když chtějí, aby se jejich rukopis projevil v charakteru obce, architekturu a urbanismus nevyjímaje, potřebují na to alespoň dvě funkční období. Nevíme, jak je to v Bílovicích nad Svitavou, malé obci nedaleko Brna, ale tenhle zásah se podařil. Obec zadala architektům úkol vytvořit obecní sociální byty – jednoduchý, levný objekt s přibližně šesti bytovými jednotkami na místě původní staré truhlárny.



Původní stará truhlárna


Autoři respektovali charakter dané oblasti, projevující se mimo jiné v tom, že všude v okolí mají domy sedlové střechy. Drobnějšího měřítka dosáhli otočením jednotlivých domů, štíty jsou směrovány do ulice. To jednak umožnilo dostat střešními okny světlo do horních zadních místností a tím zajistit nutné proslunění bytů a jednak to celému souboru dodalo dynamiku a přívětivý charakter.



V polozapuštěném suterénu (přístupném z ulice) jsou umístěny garáže a technické zázemí. Z této platformy vyrůstají jednotlivé domy, avšak byty jsou ustoupené a před nimi vzniká jakýsi komunitní prostor, který lze nazvat pavlačí. Ta je záměrně rozšířena, aby vznikl nejen přístup k jednotlivým vstupům do bytů, ale i poloveřejný prostor, jenž slouží k vzájemné interakci mezi sousedy a obyvateli města.



Vnitřní dispozice jednotlivých bytů je minimální, avšak nanejvýš funkční. Byty jsou mezonetové, logicky zónované na společenskou část v přízemí a klidovou část v podkroví.



Použité materiály jsou běžné, a proto levné, zároveň jsou však zvoleny tak, aby byly odolné. Suterén – podnož garáží a technické zázemí – je betonový (z bednicích tvarovek), povrchově zakončen stěrkou. Horní patra jsou zděná z cihelných tvárnic s přidanou tepelnou izolací a omítnutá. Veškeré výplně otvorů, ocelová zábradlí, venkovní svítidla a stříšky tvořící závětří nad vstupem jsou natřeny antracitovou barvou. Venkovní dřevěné treláže jsou z nehoblovaných modřínových latí, bez povrchové úpravy.



Sociální bydlení v Bílovicích nad Svitavou
Místo: Bílovice nad Svitavou, Česká republika
Autor: ČTYŘSTĚN / Milan Joja, Karel Kubza, Tomáš Págo
Spolupráce: Martina Fojtíková, Pavel Matonoha
Klient: obec Bílovice nad Svitavou
Užitná plocha: 403 m2
Zastavěná plocha: 283,15 m2
Projekt: 2017–2018
Realizace: 2019
Náklady: asi 13 mil. bez DPH (bez demolice původního objektu)
www.ctyrsten.eu




















FacebookSdílet
Líbil se vám článek? Nemusíte dávat like, dejte nám
o tom vědět kliknutím na ikonku srdce.







Podobné články







< zpět na přehled článků


Co je nového



Chcete-li dostávat čerstvé informace a získat přístup k vybraným placeným článkům pro předplatitele,
můžete se zdarma zaregistrovat k odběru našeho newsletteru a z odběru se kdykoli odhlásit.


xČtenář     xFirma
Tento web používá cookies - více informací. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím.