EUR  |  Košík 0 ks
Cihla

Rodinný dům Caté


Připravil Martin Verner, 20.12.2020
Foto Ana Cecilia Garza Villarreal
777 vidělo         3 se líbí




Stavba stojí nedaleko třetího největšího mexického města Monterrey, které leží na severovýchodě země, a v celé rozlehlé aglomeraci žijí téměř čtyři miliony obyvatel. Použité stavební materiály pocházejí z místní lokality. V okolí Monterrey se tradičně staví jak z betonu, tak z cihel, oceli i skla a materiály tak reprezentují průmyslovou podstatu města.



Umístění domu na exponované rohové parcele předurčilo prostorové a konstrukční pojetí stavby. Místní regulační předpisy požadovaly ustoupené nároží a nedovolovaly postavit objekt, jenž by byl o mnoho větší než navazující stavby. Stejně tak vyžadovaly jakousi přízemní servisní a obslužní halu. Tím se výrazně zmenšil stavební pozemek, respektive podlažnost objektu, a dům musel být umístěn více do středu parcely.



Vznikly tak dva nezávislé betonové jednopodlažní sokly, jež nesou celý dům. V nich jsou umístěny šatny, koupelny a toalety, sklady a prádelna a také se tudy do budovy vstupuje. Díky tomuto využití vznikl dostatečně volný prostor, kde lze rovněž parkovat (což bylo dalším požadavkem regulativů), ale stejně důležitý je i další potenciál, které volné přízemí skýtá – mohou se zde konat sousedská setkání, workshopy, oslavy, filmová představení a podobně.



Do úrovně prvního patra se vstupuje po betonovém schodišti. Okna v bočních stěnách komunikačního jádra budovy umožňují přirozené větrání a přivádějí sem světlo. Ve velkoryse pojaté obytné části je podél boční stěny umístěn průběžný dřevěný box, v němž se skrývají další servisní a úložné prostory. Schody zde představují bílý objekt, který jako by sestupoval ze stropu, a vytvářejí dojem až sochařského prvku.



V další úrovni jsou tři ložnice. Naproti schodům, spojujícím patro s nižším podlažím, jsou umístěny schody vedoucí na střešní terasu. Jejich přiznaná konstrukce vizuálně zvětšuje prostornost haly a cirkulačního jádra. Střešní terasa nabízí pohled na blízké horské hřebeny a je místem vhodným jak pro rozjímání, tak setkávání.



Při pohledu zdálky je objekt koncipován jako velký černý cihlový blok stojící na betonových podpěrách. Cihlená textura stěn poskytuje domu plasticitu, chrání jeho útroby před slunečním svitem z jihu, během časného dopoledne a při západu slunce, svislé dělení fasády z vystupujících cihelných pasů jí v pohledově nejexponovanější části poskytuje rytmus a měřítko.



Místo: San Pedro, Nuevo León, Mexiko
Autor: S-AR / César Guerrero, Ana Cecilia Garza
Spolupráce: Marisol González, Diego Galarza
Klient: soukromý
Zastavěná plocha: 300 m2
Projekt: 2014
Realizace: 2015–2020
Použité materiály: beton, cihla, hliník, sklo
Foto: Ana Cecilia Garza Villarreal
















FacebookSdílet
Líbil se vám článek? Nemusíte dávat like, dejte nám
o tom vědět kliknutím na ikonku srdce.







Podobné články







< zpět na přehled článků


Co je nového



Chcete-li dostávat čerstvé informace a získat přístup k vybraným placeným článkům pro předplatitele,
můžete se zdarma zaregistrovat k odběru našeho newsletteru a z odběru se kdykoli odhlásit.


xČtenář     xFirma
Tento web používá cookies - více informací. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím.