EUR  |  Košík 0 ks
Zprávy

Radiocafé v Českém rozhlase


Martin Verner, 19.7.2020
Foto BoysPlayNice
74 vidělo         0 se líbí




Budova Českého rozhlasu na Vinohradské třídě byla postavena v letech 1929 až 1932 ve funkcionalistickém stylu podle návrhu Bohumila Slámy. V přízemí do třídy Maršála Foche (dnešní Vinohradské) a na nároží (s Balbínovou) se počítalo ještě s umístěním několika obchodů. Během druhé světové války zasáhla dům letecká puma. V historii byla úvodní budova několikrát rekonstruována a dostavována. Rozsáhlá rekonstrukce probíhala v letech 2004 až 2005 a 2007 až 2011. Stavba je evidována jako kulturní památka.


Současný Český rozhlas se chtěl více otevřít veřejnosti, a proto potřeboval prostor pro vzájemnou interakci. Úkolem architektů bylo propojit dvě původní komerční jednotky do jednoho kavárenského prostoru. Autoři si uvědomovali, že vstupují do budovy vysoké historické a architektonické hodnoty, a současně čelili požadavkům zadavatele: zakomponovat do prostoru moderní prvky a technologie, aby bylo možné živě vysílat přímo z kavárny, a zároveň provozně a vizuálně propojit kavárnu se vstupní halou Českého rozhlasu, aby se zde mohly pořádat také příležitostné společenské akce.



Studio CMC se rozhodlo navrhnout kavárnu čistou, jednoduchou a elegantní, aby odpovídala estetice budovy. Autoři chtěli vytvořit jakousi reminiscenci třicátých let, ale s použitím moderních stavebních technik a materiálů (byť takové řešení klade i adekvátní nároky na servis a obsluhu personálem, má-li se instituce vrátit do centra Prahy v podobě, jakou měla za první republiky).




Vstup z ulice vede do baru a je výškově zarovnán s chodníkem – na rozdíl od hlavního kavárenského prostoru, jenž je z důvodu dispoziční čistoty a uživatelnosti oddělen od baru několika schody a propojen se vstupní halou historické budovy.


Pro povrchy a materiály byla použita paleta teplých barev v kombinaci s bílým sklem, které odkazuje na mramorový obklad ve vstupní hale. Dubová podlaha, mosazný bar se zábradlím, kožené lavice a mramorové stoly zastupují materiály, které se používají již staletí. Ze vstupní strany haly do kavárny je duplikován rytmus sloupů, aby byl prostor lépe uspořádán a mezi skupinami stolků vznikly malé pauzy. Dělení prostoru akcentují zlaté kruhy v akustickém podhledu. Velká prosklená příčka s dvoukřídlými dveřmi do vstupní haly je historickou replikou dle stávajících dveří v hale, přičemž zároveň splňuje akustické a požární požadavky. Zdvojená skleněná stěna je čistě funkčním prvkem, který tlumí hluk z ulice. Díky tomuto zdvojení nebylo nutné zasahovat do památkově chráněné fasády.


Vedle estetických a funkčních požadavků jsou vzhledem k charakteru provozu kavárny s živým rozhlasovým vysíláním kladeny maximální nároky na veškeré konstrukce po akustické stránce, zvukové neprůzvučnosti, útlumu a pohltivosti.


S využitím podkladů z autorské zprávy připravil Martin Verner.



Radiocafé Vinohradská 12


Místo: Praha, Česká republika
Autor: CMC architects / Vít Máslo, David Richard Chisholm
Spoluautor: Evžen Dub, Nela Niederle
Klient: Český rozhlas
Užitná plocha: 150 m2
Projekt: 2017–2018
Realizace: 2019
Foto: BoysPlayNice
www.cmc.cz




Spolupracovali


Aveton s. r. o. | akustika | aveton.cz
MarkSimon s. r. o. | dodávka atypů | www.marksimon.cz
DT-EXPERT s. r. o. | stavba | dtexpert.cz
eTruhlárna | akustické obklady | www.etruhlarna.cz


Produkty


akustický obklad|GUSTAFS|strop, stěny
akustické příčky | Liko-S | zádveří, prosklená stěna do ulice
mobiliář | TON | židle, věšáky


E-mail: info@cmca.cz





Půdorys




Řez





FacebookSdílet
Líbil se vám článek? Nemusíte dávat like, dejte nám
o tom vědět kliknutím na ikonku srdce.







Podobné články







< zpět na přehled článků


Co je nového



Chcete-li dostávat čerstvé informace a získat přístup k vybraným placeným článkům pro předplatitele,
můžete se zdarma zaregistrovat k odběru našeho newsletteru a z odběru se kdykoli odhlásit.


xČtenář     xFirma
Tento web používá cookies - více informací. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím.