EUR  |  Košík 0 ks
Cihla

Nádvorie v Trnave


Tisková zpráva, 8.10.2020
Foto BoysPlayNice
276 vidělo         0 se líbí




Rekonštrukcia a prístavba meštianských domov v Trnave, kde spojením viacerých susedných parciel, ktoré majú vstupy z troch rôznych ulíc v historickom centre mesta, vznikol verejný priestor „Nádvorie“. Tieto parcely boli zastavané prejazdovými mestskými domami, ktoré sa spájali zadnou stranou dvorov. Po spojení týchto priestorov tu vznikol voľný priestor v strede mestskej štruktúry, ten sme doplnili o nové objekty.



Nachádza sa tu mnoho rôznorodých poloverejných, či privátnych funkcií, ktoré nádvorie aktivujú, či už denne formou terasy reštaurácie, či retailov, alebo občasne formou eventov. Multifunkčný centrálny priestor je vymedzený štvoricou stromov, zmenou povrchu a osvetlením.



V oboch rekonštruovaných objektoch sme sa snažili odprezentovať všetky dôležité časové stopy prestavieb, pričom sme dbali na jednotný materiálový jazyk dodržujúc zásady pamiatkovej ochrany. História objektov siaha do 14.stor., so zmenami z 16.-20.stor. V objektoch sú sústredené rôzne funkcie ako kultúrne centrum, reštaurácia, pekáreň, predajne, kancelárske priestory, či co-working v podkroví, v rámci ktorého sú domy prepojené.



Severná dostavba dodržiava hmotu pôvodného krídla, naznačením aj v oceľovej konštrukcii s napojením na východný objekt areálu. Obsahuje okrem terasy kultúrneho centra aj študentské ubytovanie, retail, či pokračovanie reštaurácie v pôvodnom objekte.


Dostavba v južnej časti je navrhnutá ako rozšírenie objektu na Štefánikovej 3, postavená k slepej stene susedného objektu. Špecifikom je úzky pôdorys a prevažne jednostranná orientácia smerom do nádvoria. Kontrastné tvaroslovie fasády je zmiernené pravidelným rytmom a použitými materiálmi. V rámci okolitej štruktúry sa tak zachováva prirodzený ráz vnútromestskej rozdrobenosti. Dispozícia je členená vertikálne na prenajímateľné priestory, administratívu a podkrovný apartmán.



Rekonštrukcia a prístavba meštianských domov
Místo: Trnava, Slovensko
Autor: Vallo Sadovsky Architects / Matúš Vallo, Oliver Sadovský, Marián Stanislav, Viliam Zajíček, Mateja Vonkomerová, Marcel Vadík, Zuzana Krejčířová, Elena Šoltésová
Spoluautoři: Michal Marcinov, Katarína Stanislavová
Klient: Trnka investments
Projekt: 2013 – 2017
Realizace: 2018
Pozemek: 2 603 m2
Zastavěná plocha: 1 030 m2
Užitková plocha: 3 393 m2
Náklady: 15 mil. EUR / cca 390 mil. Kč
www.vallosadovsky.sk

















FacebookSdílet
Líbil se vám článek? Nemusíte dávat like, dejte nám
o tom vědět kliknutím na ikonku srdce.







Podobné články







< zpět na přehled článků


Co je nového



Chcete-li dostávat čerstvé informace a získat přístup k vybraným placeným článkům pro předplatitele,
můžete se zdarma zaregistrovat k odběru našeho newsletteru a z odběru se kdykoli odhlásit.


xČtenář     xFirma
Tento web používá cookies - více informací. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím.