EUR  |  Košík 0 ks
Zprávy

Mateřská škola v Dolních Břežanech


Foto Pavel Kučera
Kristýna Brožová, 2.5.2021
Foto Pavel Kučera, Lubor Sladký, Rostislav Stroin
132 vidělo         0 se líbí




V obci Dolní Břežany vyrostl v posledních letech již třetí objekt, který v architektonických kruzích vzbudil pozornost. Po břežanském hřbitově (Zdenek Sendler, Václav Babka, 2016) a tamní sportovní hale (Sporadical, 2017), jež se objevila mezi finalisty soutěže Česká cena za architekturu pro rok 2018, jde o výrazný počin v podobě mateřské školy, za jejímž návrhem stojí studio S.H.S architekti.


Objekt mateřské školy je navržen celkem pro 84 dětí. Hmotově se skládá ze základního obdélníku, z něhož vybíhají tři tubusy – tři herny, zakončené velkými prosklenými stěnami a otevřené směrem do zahrady. Prosklené stěny, stíněné vnějšími žaluziemi, jsou do tubusů zapuštěny tak, aby byl vytvořen krytý přechod mezi interiérovou a exteriérovou částí, a umožňují přímý výstup z heren na vnější terasy, do zahrady a k dětským hřištím. Do bočních stěn jsou hravou formou osazena kruhová okna, imitující letící bubliny. Dostatečné a rovnoměrné osvětlení i v zadní části heren a v zázemí, nacházejícím se v hloubce traktu budovy, zajišťují světlovody, které byly vloženy do střešní konstrukce.



Foto Rostislav Stroin



Foto Lubor Sladký



Foto Pavel Kučera



Foto Pavel Kučera



Foto Pavel Kučera


Do budovy se vstupuje z východní části. Na zádveří, vedle nějž je umístěno bezbariérové WC, navazuje společná chodba, která tvoří páteř celého objektu a zpřístupňuje jednotlivé pobytové prostory dětí s vlastním zázemím. Pro účel stravování jsou vymezeny dvě přípravny jídel s výdejem do jednotlivých tříd. V případě pobytu na hřišti jsou dětem k dispozici i dvě venkovní WC.



Foto Lubor Sladký



Foto Pavel Kučera



Foto Pavel Kučera



Foto Pavel Kučera


Vnější fasádu objektu tvoří obklad z cementovláknitých desek Cembrit Grey Patina v nepravidelném rastru. Tento obklad je na stěnách orientovaných do zahrady řešen jako dvojitá fasáda, ukrývající úložné prostory například pro hračky či sportovní náčiní. Zvětšená tloušťka obvodové konstrukce je zároveň využita pro různou hloubku osazení kruhových oken vůči ploše fasády. Tímto řešením vznikly jakési válcové prostory přístupné dětem z vnitřní i vnější strany. Interiérová strana je navíc opatřena skrytým vestavěným úložným systémem s policemi, jehož pohledovou část tvoří interiérový obklad. Ten je v určitých částech možno otevírat jako vestavěné skříně.



Foto Lubor Sladký



Foto Pavel Kučera



Foto Pavel Kučera



Foto Lubor Sladký



Foto Pavel Kučera














Mateřská škola K Hradišťátku


Místo: Dolní Břežany, Středočeský kraj, Česká republika
Autor: S.H.S architekti / Vladimíra Holubová, Lukáš Holub, Lubor Sladký
Klient: Obecní úřad Dolní Břežany
Projekt: 2017
Realizace: 2020
Celková plocha pozemku: 3441 m2
Celkový obestavěný prostor: 4966 m2
Užitná plocha: 816 m2
Zastavěná plocha: 969 m2
Náklady: 78 mil. Kč
Krajinné úpravy: Zdenek Sendler
Statika: Václav Jandáček
Foto: Pavel Kučera, Lubor Sladký, Rostislav Stroin


www.instagram.com/shsarch


S využitím podkladů poskytnutých autory stavby a držiteli autorských práv připravila Kristýna Brožová.






FacebookSdílet
Líbil se vám článek? Nemusíte dávat like, dejte nám
o tom vědět kliknutím na ikonku srdce.







Podobné články







< zpět na přehled článků


Co je nového



Chcete-li dostávat čerstvé informace a získat přístup k vybraným placeným článkům pro předplatitele,
můžete se zdarma zaregistrovat k odběru našeho newsletteru a z odběru se kdykoli odhlásit.


xČtenář     xFirma
Tento web používá cookies - více informací. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím.