EUR  |  Košík 0 ks
Zprávy

ING House


Petr Šmídek, 21.2.2021
Foto Petr Šmídek
76 vidělo         0 se líbí




Zatímco britské sdružení Archigram o kráčejícím městě v 60. letech pouze snilo, nizozemský finanční dům ING si o čtyřicet let později kráčející sídlo postavil.


Desetipodlažní budova u dálnice A10 na jižním předměstí Amsterdamu spočívá na šestnácti ocelových sloupech ve tvaru písmene V. Vyzdvižení objektu deset metrů nad terén umožňuje zároveň pohled z kanceláří přes dálniční val. Každý zaměstnanec tak vidí na Nové jezero (Nieuwe Meer) a současně mohla vzniknout velkorysá vstupní hala obklopená zelenými trávníky. Představenstvo ING se rozhodlo jít svou vlajkovou lodí příkladem v ekologicky šetrných technologiích. Prosklená budova využívá dvojitou fasádu k zamezení přehřívání na jižní straně a na severní k odclonění hluku a exhalací z dálnice. Cirkulace vzduchu probíhá pomocí komínového efektu, kanceláře jsou přirozeně klimatizovány za pomoci vytápěných či ochlazovaných stropů. O ukládání tepelné energie se starají tepelná čerpadla v hloubce až 200 metrů. Do interiéru je začleněno několik zimních zahrad, lodžií a teras. Vnitřní atria nabízejí vizuální propojení mezi jednotlivými patry a vytvářejí tak pocit jednoho kontinuálního prostoru. Štíhlý úzký profil stavby zaručuje dostatek denního světla na pracovišti. Na přídi domu se nacházejí auditorium a restaurace pro zaměstnance.






FacebookSdílet
Líbil se vám článek? Nemusíte dávat like, dejte nám
o tom vědět kliknutím na ikonku srdce.







Podobné články







< zpět na přehled článků


Co je nového



Chcete-li dostávat čerstvé informace a získat přístup k vybraným placeným článkům pro předplatitele,
můžete se zdarma zaregistrovat k odběru našeho newsletteru a z odběru se kdykoli odhlásit.


xČtenář     xFirma
Tento web používá cookies - více informací. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím.