EUR  |  Košík 0 ks
Kov

Falcovaný šindel – krytina nejen pro oblé tvary


Kristýna Brožová, 10.3.2020
Foto archiv firmy
2193 vidělo         10 se líbí




Rekonstrukce prvorepublikové vily v Pyšelích na Benešovsku přinesla ovoce. A ne jen tak ledajaké. Přístavba ve tvaru „hrušky“ s nápadným hliníkovým opláštěním zaujme nejednoho kolemjdoucího. Proč se architekti rozhodli pro toto netradiční řešení a co bylo na projektu nejnáročnější?


Majitel vily ze třicátých let minulého století dlouho zvažoval, zda několikapatrový objekt s rozsáhlým pozemkem, původně určený jen pro letní užívání, zrekonstruovat, zbourat, nebo prodat. Po diskusi s ateliérem David Architekti se rozhodl pro první možnost, a to nejen z důvodu osobního vztahu k vile. „Cítili jsme, že dům má atmosféru a má smysl s ním pracovat,“ prozradil architekt Igor David, jehož bratr, architekt Aleš David, zároveň přiznal, že klienty od rekonstrukcí spíše zrazuje, neboť se to hlavně z finančních důvodů obvykle nevyplatí.


Přestože šlo o vyšší stavbu, obytný prostor nebyl dostačující, a tudíž bylo zapotřebí ho zhruba o třetinu rozšířit. Nejprve se zdálo, že nejlepším řešením bude realizovat přístavbu ve stejném duchu, v jakém byla postavena vila, aby si celý objekt uchoval funkcionalistický ráz. Brzy však architekti zjistili, že tato podoba nebude funkční. Proporce domu by se totiž změnily natolik, že by vila připomínala spíše samoobsluhu z osmdesátých let. Nakonec tedy dospěli k závěru, že se přístavba musí od původní stavby oddělit a získat zcela novou formu.



Jako muž a žena


Nepravidelný tvar podobný hrušce vzešel z požadavku na rozlohu místností – nahoře měla být menší než dole. Aleš David vysvětlil, že amorfní, organická hmota připomínající ženu funguje vedle té stávající ve tvaru kostky, která by mohla zastupovat muže, výtvarně velmi dobře. Architekti se však nechtěli pouštět do ocelové konstrukce ani do betonové skořepiny, přístavbu tedy realizovali jako dřevostavbu. Protože nakonec získala zaoblený tvar, který podle slov architektů evokuje pocit bezpečí a domova, bylo nutné vymyslet vhodné opláštění – tedy takové, které by dokázalo kopírovat její zakřivení. Jako vhodný materiál se proto nabízel plech. Že bude z hliníku, napadlo Jiřího Slapničku z firmy Prefa Aluminiumproduke. Výhodou tohoto materiálu je jeho nižší hmotnost, tvárnost a samozřejmě životnost. Stříbrná barva má navíc tu výhodu, že odráží sluneční záření, a tudíž se krytina v létě nepřehřívá. Zbývalo tedy už jen najít firmu, jež by tuto představu dokázala realizovat.



Tvárnost i v nízkých teplotách


Toho se nakonec ujala klempířská společnost Klips, s. r. o., která měla s plechy firmy Prefa Aluminiumproduke zkušenosti již z minulosti, kdy pomocí falcovaných šindelů opláštila sportovní halu v Dolních Břežanech. „V Břežanech jsme si ověřili, že falcovaný šindel snese oblé tvary, tudíž ho lze použít na tyto typy střech, respektive fasád,“ prozradil Igor Nekolný, jednatel firmy Klips. Podotkl, že u realizace přístavby měli „největší obavu z malých poloměrů zakřivení a z toho, jak se šablona bude chovat“. Dodal, že aby se podařilo zachovat vodorovnost jednotlivých řad šablon, musely být některé šablony vyrobeny individuálně a jejich výška i délka se musely přizpůsobit tomu, aby pohledově zůstaly linky rovnoběžné. Nekolný také vyzdvihl dobrou zpracovatelnost plechu, na kterou neměly vliv ani nižší venkovní teploty (projekt byl realizován v průběhu ledna).



Skleněný stůl a postel na míru


Interiéry vily vycházejí z původního prvorepublikového tvarosloví a i dřívější dispozice zůstaly z větší části zachovány. „Vlastně jsme jen zbourali příčku mezi obývákem a kuchyní a dostavěli jídelnu. K původní stavbě patřilo velké okno a i to zde zůstalo. Stejně tak jako dvě ložničky v patře,“ okomentoval proměnu Igor David. Také nábytek je ovlivněn původním designem, některé kusy jako například postel nebo sedačka byly dokonce zhotoveny na míru. V prosklené jídelně upoutá pozornost skleněný stůl, zaujme i obklad v chodbě. „Inspirovali jsme se v prvorepublikových vilách, kde byla vždy jedna stěna velmi výrazně obložená. Tento designový prvek naprosto stačí k tomu, abyste se v chodbě cítili výjimečně – není zapotřebí ji ,přezdobovat‘,“ dodává architekt na závěr.


Prefa Aluminiumprodukte, s. r. o.
K Zelenči 2883/14,
193 00 Praha 9 – Horní Počernice
cz.prefa.com






FacebookSdílet
Líbil se vám článek? Nemusíte dávat like, dejte nám
o tom vědět kliknutím na ikonku srdce.







Podobné články







< zpět na přehled článků


Co je nového



Chcete-li dostávat čerstvé informace a získat přístup k vybraným placeným článkům pro předplatitele,
můžete se zdarma zaregistrovat k odběru našeho newsletteru a z odběru se kdykoli odhlásit.


xČtenář     xFirma
Tento web používá cookies - více informací. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím.