EUR  |  Košík 0 ks
Zprávy

CE ZA AR 2019 – INTERIÉR


Jana Štofan Styková z Y100 ateliéru ve spolupráci s Pavolem Štofanom navrhla chAtu – kulisu na popředí/pozadí lesa
Tisková zpráva, 26.7.2019
1363 vidělo         4 se líbí




„Tato kategorie původně vypadala skromně, ovšem v průběhu prohlídek se objevila velmi zajímavá řešení. Hledali jsme prostory, které nejsou jen dobře formálně a materiálově zvládnuty, ale které i zásadním způsobem ovlivňují život lidí, již je používají,“ zhodnotila členka poroty, designérka Ľubica Segečová.


Jana Štofan Styková z Y100 ateliéru ve spolupráci s Pavolem Štofanom navrhla chAtu – kulisu na popředí/pozadí lesa, která pozoruje, vidí a vnímá, nekonkuruje mu, pouze umožňuje jeho časově neomezené sledování. Původní chAta postavená v sedmdesátých letech minulého století je místem určeným k rekreaci, či dokonce k trvalému bydlení se všemi dnešními nároky a potřebami. Změna objemu nebyla nutná, výzvou bylo integrovat celý komfort na malém půdoryse. Propojení s lesem přichází ve formě velkorysé dvouúrovňové terasy s hřištěm a dostatkem místa pro oddych v přírodě. Nejvýraznějšími prvky rekonstrukce se staly hliníková fasáda se zelenými dveřmi a terasa z červeného smrku.



chAta


AnuAzu, další nominovaný projekt v kategorii Interiér, je výsledkem touhy mladého manželského páru po víkendové chatě pro sebe a klienty jejich kreativního studia. Manželé byli uchváceni oválným prostorem tradiční jurty, zároveň však potřebovali místo pro další funkce denní potřeby. Autoři projektu Peter Jurkovič, Tomáš Kovalčík a Miroslav Slezák z ateliéru JRKVC ve spolupráci s Danielem Lapšanským překročili prvotní myšlenku aditivního přístupu a zvolili opačný postup. Namísto doplňování primární hmoty o další objekty, vykrojili potřebné prostory do pragmatického kvádru. Inspirací jim byly historické objekty hradů.



AnuAzu


Týž ateliér v zastoupení Petera Jurkoviče a Kristíny Tomanové se pustil do projektu Rekonstrukce podkrovního bytu v historickém centru Bratislavy. Cílem bylo zvětšit prostory pro rozrůstající se rodinu a vymyslet komfortní bydlení pro tři děti. Během rekonstrukce využili autoři jednu z nejvýraznějších kvalit podkrovního prostoru – výšku. Do části za komínovými stěnami umístili hygienický a technický trakt a využili i prostor nad ním. Právě tam zasahují půdorysně skromné dětské pokoje – menší pro dceru a větší pro dva bratry. Na „poschodí“ vznikl i prostor pro spánek a hry dětí, autonomní krajina nad světem dospělých oddělená pouze skleněnými tabulemi.



Rekonstrukce podkrovního bytu




FacebookSdílet
Líbil se vám článek? Nemusíte dávat like, dejte nám
o tom vědět kliknutím na ikonku srdce.
Facebook






Podobné články







< zpět na přehled článků


Tento web používá cookies - více informací. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím.